"Wir sind alle mehr oder weniger in Galizien geboren" - Inglot, Mieczysław (Tematy i Konteksty, 2013)
Prezentowane studium zawiera obszerne omówienie monografii Larry’ego Wolffa The Idea of Galicia. History and Fantasy in Habsburg Political Culture (Stanford University Press, Stanford, California 2010, ss. 486). Recenzowana pozycja ukazuje problem kształtowania się galicyjskiej świadomości w istniejącej 146 lat prowincji cesarstwa Austro-Węgier, którą określano mianem Galicji. Autor omawianej pracy prezentuje poszczególne etapy kształtowania się „idei Galicji”, odwołując się do polskich, ukraińskich, żydowskich oraz niemiecko-austriackich aspektów historii politycznej, społecznej, ekonomicznej i kulturowej tego regionu. Autor nie wartościuje poszczególnych narracji, traktuje je jako poznawczo równorzędne, a zarazem omawia wnikliwie zarówno obszerne, jak i drobne teksty, na zasadzie ich związku tematycznego z Galicją. Podstawową tezą książki jest przekonanie o ukształtowaniu się swoistego rodzaju „narodu galicyjskiego”, czyli wspólnej dla mieszkańców tego regionu tożsamości zbiorowej: wieloetnicznej i wielokulturowej, opartej na wzorcu Galicjanina jako obywatela w pełni utożsamiającego się ze swoją „ojczyzną prywatną”. Monografia Wolffa jest wielostronną, interdyscyplinarną syntezą z pogranicza historii politycznej i historii kultury, imponującą wymiarami obszarów badawczych uwzględnionych przez autora.