Nowa słowacka praca o Iwanie Turgieniewie - Prus, Kazimierz (Tematy i Konteksty, 2013)
Recenzowana praca słowackiego rusycysty Antona Repon̂a pt. Umelecke zobrazenie ĉloveka v romanovom svete I. S. Turgeneva (Banska Bystrica 2011) dotyczy poetyki powieści Turgieniewowskiej. Autor koncentruje się na obrazowaniu postaci. Tworzy własną typologię bohaterów, daje wnikliwe uwagi o specyficznych cechach realizmu Turgieniewa i śledzi recepcję estetyczną jego dorobku przez symbolistów rosyjskich. Autorowi nie można odmówić pracowitości, trzeba docenić jego wkład do badań nad spuścizną największego romantyka wśród realistów rosyjskich.