O „podkarpackich” wierszach do braci (w stronę antropologii listu poetyckiego; rekonesans) - Kuczera-Chachulska, Bernadetta (Tematy i Konteksty, 2022)
W szkicu podjęte zostają problemy listu poetyckiego, który rozwija się nieco równolegle do listu dedykacyjnego. Podczas egzemplifikacji zagadnienia wykorzystane zostają wiersze Juliana Przybosia, Cypriana Norwida i Ignacego Krasickiego. Okazuje się, że ważne kwestie można zobaczyć w perspektywie wybranych, ale też pogłębionych problemów o charakterze antropologicznym, wypływających z procesu interpretacyjnego. Narzędzi do ich rozumienia dostarczają myśliciele pohusserlowskiej fenomenologii, w tym wypadku Dietrich von Hildebrand.