Wielkie zmiany w małym mieście. Dobre i złe spotkania z nowoczesnością w Promieniu Stefana Żeromskiego - Chyła, Karolina (Tematy i Konteksty, 2022)
W artykule przeanalizowano złożone i niejednoznaczne aspekty modernizacji, przedstawiony przez Stefana Żeromskiego w intrygującej, choć mało znanej powieści Promień (1898).