Bizarne opowieści Dominiki Słowik - Piechota, Dariusz (Tematy i Konteksty, 2022)
Samosiejki Dominiki Słowik to zbiór opowiadań, który wpisuje się w nurt najnowszej prozy realistycznej chętnie posługującej się konwencją baśniową. W zbiorze tym kluczową rolę odgrywa kategoria bizarności, która łączy się ściśle ze światem natury. Bohaterowie stają się świadkami anomalii pogodowych, aberracji zachodzących w przyrodzie, co nasuwa skojarzenia z pesymistycznymi wizjami zbliżającej się katastrofy ekologicznej. Protagoniści są nie tylko bacznymi obserwatorami zmian zachodzących w środowisku naturalnym, ale także dostrzegają anomalie w sobie. W Samosiejkach zamazywanie granic między tym, co realne i baśniowe obejmuje także granice między tym, co ludzkie i roślinne.