Obecność mitu tristanowskiego w nowoczesnej literaturze, filozofii i muzyce - Halwa, Adrianna (Tematy i Konteksty, 2022)
Adrianna Halwa przedstawia recenzję książki Artura Żywiołka: Tristitia moderna – pasja mitu tristanowskiego w nowoczesnej literaturze, filozofii i muzyce. Artur Żywiołek w swojej monografii ukazuje obecność i przemiany mitu Tristana w kulturze europejskiej. Autor analizuje punkt zwrotny epoki modernizmu, kiedy nastąpiły rewolucyjne zmiany w literaturze, muzyce i filozofii. Żywiołek przygląda się temu zjawisku w odniesieniu do mitu Tristana, jego nowych interpretacji, a także symboli i kodów kulturowych, które rozwijały się od średniowiecza.