„Panorama badań aksjologicznych we współczesnym literaturoznawstwie polskim” (polemiczne dopowiedzenia) - Obremski, Krzysztof (Tematy i Konteksty, 2022)
Publikacja zawiera polemiczne dopowiedzenia do tekstu Beaty Garlej „Panorama badań aksjologicznych we współczesnym literaturoznawstwie polskim” („Tematy i Konteksty” 11(16)/2021). Publikacja ta została podzielona na trzy części: „Szkoła lubelska (KUL-owska”), „Szkoła toruńska”, „Szkoła warszawska”. Brak wyjaśnienia Autorki jak jest przez nią rozumiane słowo „szkoła” sprzyja przeszacowaniu „szkoły toruńskiej” i niedoszacowaniu „szkoły »Ogrodu«”.