Powieść kryminalna Karin Slaughter "Zaślepienie" jako thriller medyczny z amerykańskiego Południa - Martynuska, Małgorzata (Tematy i Konteksty, 2023)
Thriller medyczny stanowi podgatunek kryminału przedstawiający pracę lekarzy sądowych, koronerów, patologów i antropologów, analizujących dowody naukowe. Śledczy sądowi nie włączają się bezpośrednio w ściganie przestępców, a jedynie badają dowody zebrane z ciał ofiar i miejsc zbrodni. Popularność powieści, filmów i seriali z gatunku thrillera medycznego wpłynęła na przekonanie o stosowaniu kryminalistyki w rutynowych procedurach policyjnych. Niniejszy artykuł analizuje powieść Zaślepienie (2002), autorstwa Karin Slaughter, jako przykład regionalnego thrillera medycznego. Pisarka amerykańska Karin Slaughter jest autorką kryminałów i thrillerów, których miejscem akcji jest amerykańskie Południe. Seria Hrabstwo Grant składa się z sześciu powieści: Zaślepienie, Płytkie nacięcie, Zimny strach, Fatum, Niewierny, Przywilej skóry. Artykuł przedstawia charakterystykę thrillera medycznego i podkreśla przynależność gatunkową powieści Zaślepienie. Następnie analizuje powieść w kontekście specyfiki literatury regionalnej amerykańskiego Południa.