„Inteligentne dziewczynki nigdy nie są zbyt popularne” – pseudofeministyczna próba (re)definicji roli kobiety w retellingach baśni - Matuszko, Kinga (Tematy i Konteksty, 2024)
Celem artykułu jest omówienie zmian, jakie autorzy i autorki wprowadzają we współczesnych retellingach baśni. Uwagę poświęcono przede wszystkim (re)definicji roli kobiet i pseudofeministycznej wymowie analizowanych powieści. Wskazano, że pseudofeminizm pozornie przejmuje idee i postawy feministyczne, jednak w rzeczywistości nie przyczynia się do promowania prawdziwej równości płci, a feminizm staje się zamiast tego narzędziem marketingowym. Obiektem refleksji są: powieść Pod taflą Louise O’Neill i zbiór opowiadań Piękno i bestie. Niebezpieczne baśnie Somana Chainaniego.