Romantyk z Hippony? Romantyczne inspiracje Wyznaniami św. Augustyna - Hoffmann-Piotrowska, Ewa (Tematy i Konteksty, 2024)
Autorka artykułu przygląda się Augustynowi jako prekursorowi wyzna-czonej przez romantyzm dyskusji o kondycji człowieka w momencie przełomu i wyczerpania się zastanej wizji świata i kultury, a także jako twórcy szczególnego gatunku, jakim jest duchowa autobiografia. Augustyn bowiem jako jeden z pierwszych autorów odważył się też zdiagnozować samego siebie w sytuacji wewnętrznego i histo-rycznego przełomu. Artykuł rozpoznaje mało eksplorowany kontekst zakorzenienia romantycznej literatury konfesyjnej w Wyznaniach Augustyna. Zaznaczając obecność jego myśli, pomysłów estetycznych w wypowiedziach przede wszystkim czołowego polskiego romantyka – Adama Mickiewicza, autorka wskazuje na przykładach z jego twórczości trop zależności między antycznym retorem i filozofem a romantykami.