Centralny rejestr wyborców jako możliwość wprowadzenia i-votingu w Polsce na podstawie nowelizacji Kodeksu wyborczego z 2023 r.? - Truszkowski, Mikołaj (Acta Iuridica Resoviensia, 2024)
W wyniku nowelizacji Kodeksu wyborczego ze stycznia 2023 r. uruchomiono Centralny Rejestr Wyborców, zawierający dane wszystkich uprawnionych osób do głosowania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Narzędzie to służy między innymi do sporządzania spisów wyborców, ustalania liczby wyborców oraz weryfikacji posiadania czynnego prawa wyborczego. W rozwiązaniu tym niektórzy przedstawiciele doktryny prawniczej doszukiwali się możliwości wprowadzenia i-votingu jako alternatywnej metody głosowania. Przy czym z perspektywy umożliwienia głosowania elektronicznego istotne jest również wyrażenie expressis verbis przez ustawodawcę, iż CRW potwierdza prawo wybierania. Mając to na uwadze, w niniejszej publikacji dokonano rozważań, czy istniała taka możliwość. W tym celu autor posłużył się metodą formalno-dogmatyczną oraz socjologiczną, posiłkując się również metodą komparatystyczną.