Środki podatkowe w służbie ludzkości – konkretne metody zapobiegania nadmiernemu zatorowi niskiej orbity ziemskiej i występowaniu zespołu Kesslera - Leś, Jakub (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
W 2025 roku ponad 36,400 skatalogowanych obiektów i ponad 130 milionów zgromadzonych śmieci kosmicznych orbituję Ziemię na LEO. Liczba obiektów wystrzelonych na LEO stale rośnie, z ponad milionem obiektów zaplanowanych do wystrzelenia w przyszłości, które mają działać w ponad 300 mega-konstelacjach. Nieuregulowane wykorzystanie tych możliwości może zniwelować zrównoważonego wykorzystania przestrzeni kosmicznej, w szczególności LEO. W artykule przeanalizowane zostanie wdrożenie dodatkowych środków podatkowych dotyczących startów na LEO, poprzez określenie, jakie rodzaje środków podatkowych mogłyby zapewnić najbardziej realną metodę zmniejszenia liczby satelitów na LEO. W związku z tym rozważona zostanie możliwość zapewnienia zachęt podatkowych dla operacji o określonych celach naukowych oraz możliwość wprowadzenia dotacji na rzecz zwiększania szybkości deorbitacji obiektów. Finalnie, artykuł przeanalizuje w jaki sposób wprowadzone środki podatkowe przyczyniłyby się do zrównoważonego wykorzystania i rozwoju LEO.