Glosa do wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 2 marca 2023 r. (II AKa 208/22) - Golonka, Anna (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
W opracowaniu podniesiono kwestie związane z odpowiedzialnością karną za przestępstwo prania pieniędzy (art. 299 § 1 k.k.) w oparciu o stanowisko zajęte przez Sąd Apelacyjny w Katowicach w wyroku z dnia 2 marca 2023 r. (II AKa 208/22). Przedmiotem glosy uczyniono zarówno tezę wyroku, jak i inne zagadnienia, które zostały poruszone przez ten sąd w uzasadnieniu do przedmiotowego judykatu. Wyrażono przy tym aprobatę dla zapatrywania zaprezentowanego przez Sąd Apelacyjny w Katowicach w zakresie omawianych kwestii.