Podmiotowość prawna organizacji ekologicznej i organizacji społecznej w procesie inwestycyjno-budowlanym – wybrane zagadnienia - Świerczyński, Piotr (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Niniejszy artykuł przedstawia problematykę statusu prawnego dwóch podmiotów na prawach strony, tj. organizacji społecznej w rozumieniu k.p.a. i organizacji ekologicznej w rozumieniu ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1112), przy czym analizą objęto pozycję prawną tych podmiotów w wybranych, najczęściej prowadzonych rodzajach postępowań administracyjnych z zakresu procesu inwestycyjno-budowlanego. Do katalogu tych postępowań w ramach niniejszej publikacji zaliczono postępowania w sprawie: 1) wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, 2) wydania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego, 3) wydania decyzji o pozwoleniu na budowę, 4) uzyskania zgód wodnoprawnych. W każdym z tych postępowań sytuacja prawna obu ww. podmiotów zarysowuje się inaczej w zależności od konkretnych okoliczności danego przypadku. W jednych postępowaniach udział będą mogły wziąć zarówno organizacje ekologiczne jak i organizacje społeczne, w innych tylko jedna z nich a jeszcze w innych udział podmiotu reprezentującego czynnik społeczny będzie w zupełności wykluczony. W każdym z tych postępowań dana organizacja będzie dysponować określonym katalogiem uprawnień jak i ciążyć będą na niej określone obowiązki, przy czym zakres tych uprawnień i obowiązków również będzie zależny od danego rodzaju postępowania. Analiza pozycji prawnych tych organizacji ukaże zatem skalę ich różnorodności w polskim systemie prawa.