Status sekretarza gminy - Gołąbek, Tomasz (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Tekst stanowi opis statusu sekretarza gminy. Opisano pozycję ustrojową sekretarza gminy i na podstawie pozycji ustrojowej przedstawiono relacje sekretarza z organami gminy. Zagadnienie rozpatrzono wielopłaszczyznowo, zarówno pod kątem relacji wewnętrznych jak i zewnętrznych. Przeanalizowano status sekretarza na podstawie aktów prawnych, a także przedstawiono poglądy prezentowane w doktrynie oraz orzecznictwie sądów powszechnych i administracyjnych.