Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Security and Equality for Sustainable Futures of European Countries and Their Societies”, Lublin, 14 marca 2025 r. - Iżewska, Monika; Szczotka, Wojeciech (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Tekst zawiera sprawozdanie z międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej przez Katedrę Prawa Administracyjnego i Nauki o Administracji UMCS w Lublinie, Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczną im. Jana Zamoyskiego z siedzibą w Zamościu, Akademię Handlową Nauk Stosowanych w Radomiu, The College of European and Regional Studies w Czeskich Budziejowicach (Czechy), Uniwersytet w Vigo (Hiszpania), Uniwersytet w Mariborze (Słowenia) oraz Vasil Levski National Military University z Wielkiego Tyrnowa (Bułgaria). Konferencja odbyła się 14 marca 2025 r. w formie zdalnej za pośrednictwem platformy Microsoft Teams. Podczas konferencji poruszono różnorodne problemy związane z bezpieczeństwem i równością w kontekście zrównoważonego rozwoju krajów europejskich i ich społeczeństw z punktu widzenia różnych dyscyplin naukowych. Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze względu na interesującą tematykę przedstawioną przez prelegentów w swoich wystąpieniach. W konferencji wzięło udział czterdziestu prelegentów reprezentujących zarówno polskie, jak i zagraniczne ośrodki naukowe. Podczas konferencji naukowej omówiono ważne problemy, dotyczące między innymi bezpieczeństwa w kontekście militarnym, zdrowotnym, ochrony danych osobowych, wpływu podmiotów pozapaństwowych na funkcjonowanie państw, roli administracji w stanach klęsk żywiołowych, poszanowania demokracji, równości w zakresie roli i statusu mniejszości narodowych, komunikacji, wynagrodzeń oraz zrównoważonego rozwoju na płaszczyźnie między innymi ochrony dziedzictwa kulturowego czy też polityki społecznej.