Relacje między Prezydentem RP a Radą Ministrów w koncepcjach politycznych Platformy Obywatelskiej i Prawa i Sprawiedliwości - Koziełło, Tomasz (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Artykuł analizuje zmiany w relacjach pomiędzy dwoma organami władzy wykonawczej w Polsce – Prezydentem RP i Radą Ministrów – które postulowały w swoich koncepcjach politycznych Prawo i Sprawiedliwość oraz Platforma Obywatelska, dwie główne polskie partie polityczne. Składa się z trzech części. W pierwszej została poddana analizie relacja wewnątrz egzekutywy w świetle obowiązujących przepisów konstytucji. W drugiej części zanalizowano koncepcje polityczne PiS, które zmierzały do wzmocnienia roli prezydenta wobec Rady Ministrów. W trzeciej części natomiast przedstawiono koncepcje polityczne PO, które zmierzały do wzmocnienia roli Rady Ministrów wobec prezydenta.