Powołanie Ministerstwa Przemysłu jako zmiana struktury wykonawczej – implikacje dla systemu działów administracji rządowej - Wasilewski, Krystian (Acta Iuridica Resoviensia, 2025)
Celem opracowania jest analiza zasadności utworzenia Ministerstwa Przemysłu z perspektywy nauk prawnych i administracyjnych. Trzon wywodu oparty jest na metodzie dogmatycznoprawnej, polegającej na interpretacji przepisów regulujących organizację administracji rządowej, ze szczególnym uwzględnieniem resortów gospodarczych. Analiza osadzona została w szerszym kontekście instytucjonalnym, co umożliwia ocenę nie tylko legalności przyjętych rozwiązań, ale także ich funkcjonalnej spójności systemowej. Uzupełniająco zastosowano klasyczne kryteria nauki administracji – sprawność: skuteczność, efektywność i ekonomiczność – bez odwołań do metod empirycznych. W artykule postawiono pytanie, czy reaktywacja resortu przemysłu miała charakter czysto polityczny, czy była odpowiedzią na rzeczywiste deficyty organizacyjne. Ocenie poddano także tryb legislacyjny reorganizacji – w tym relację między aktem wykonawczym a systemem działów. Ostatecznie, celem opracowania jest nie tylko rekonstrukcja podstaw prawnych, ale również sformułowanie postulatów dotyczących ładu administracyjnego i ewentualnych zmian systemowych.