Znaczenie zasady fair balance dla prawa do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego w orzecznictwie ETPC - Lijewska, Lidia (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Zasada fair balance jest jednym z najważniejszych narzędzi wykładniczych i interpretacyjnych stosowanych przez ETPC w celu stwierdzenia naruszenia przepisów Konwencji. W niniejszym opracowaniu autorka podjęła próbę wyczerpującego scharakteryzowania zasady fair balance oraz roli, jaką ta odgrywa dla rozważań ETPC poczynionych w wyrokach wydanych w związku z naruszeniami art. 8 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (prawo do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego). Autorka rozkłada na czynniki pierwsze podstawowe założenie tej zasady, w myśl której sprawiedliwa równowaga między realizacją praw wynikających z art. 8 Konwencji przez jednostkę a wymogami interesu ogólnego musi zostać zachowana. Poprzez analizę treści wybranych orzeczeń Trybunału strasburskiego wskazuje na szczególnie doniosłą rolę zasady fair balance dla ochrony art. 8 EKPC, a także wzajemne oddziaływania tej zasady z innymi zagadnieniami, w tym m.in. marginesem swobody oceny.