Wpływ szczepień na ochronę zdrowia publicznego w następstwie kryzysu uchodźczego i migracyjnego – aspekty konstytucyjne - Uliasz, Joanna (Acta Iuridica Resoviensia, 2026)
Artykuł porusza kwestię wyzwań w zakresie zdrowia publicznego w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem roli szczepień w nadzorze epidemiologicznym nad chorobami zakaźnymi. Jednym z poruszonych zagadnień jest ciążący na władzy publicznej konstytucyjny obowiązek ochrony zdrowia publicznego. Z kilku przyczyn konieczność realizacji tego obowiązku staje się szczególnie pilna w ostatnich latach. Autorka identyfikuje trzy kluczowe problemy. Po pierwsze, wskaźniki szczepień wśród migrantów i uchodźców utrzymują się na niskim poziomie. Po drugie, w polskim społeczeństwie narasta niechęć do szczepień. Po trzecie, naruszona jest zasada równości w prawie i równości wobec prawa w obszarze egzekucji szczepień wobec obywateli polskich i cudzoziemców, a także brak obecności krajowej strategii dotyczącej szczepień migrantów. Czynniki te w dłuższej perspektywie stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego.