Decision as a legal form of issuing a weapon license for a Police officer - Ura, Paulina (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Prawną formą działania administracji jest określony przepisami prawa rodzaj konkretnej czynności, który może być wykorzystany przez organ administracji do załatwienia określonej sprawy. Jest to odpowiednik pojęcia czynności prawnej na gruncie prawa cywilnego. Jedną z form działania administracji jest wydawanie aktów administracyjnych, a najbardziej rozpowszechnioną i typową formą aktu administracyjnego jest decyzja administracyjna. Taką formę prawną przybiera wydawanie lub odmowa wydawania pozwolenia na broń funkcjonariuszowi Policji.