From “waiver of indictment” to “withdrawal of indictment”. Remarks on Article 14 § 2 of the Criminal Code - Sowiński, Piotr Krzysztof (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
W tekście omówiono problematykę związaną ze stosowaniem przepisu art. 14 § 2 k.p.k., w którym uregulowano tzw. cofnięcie aktu oskarżenia przez oskarżyciela publicznego. Wskazano na skutki tej czynności oraz warunki jej dokonania. Omówiono uprawnienia oskarżonego i pokrzywdzonego związane z cofnięciem aktu oskarżenia, a także zakaz ponownego wniesienia oskarżenia przeciwko temu samemu oskarżonemu o ten sam czyn karalny.