Mediator and their role in collective disputes - Kowalczyk, Aneta (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Mediacja jako sposób rozwiązywania sporów, w tym sporów zbiorowych, wiąże się ze stosunkowo małą ingerencją ustawodawcy w jej doregulowanie, co jest odzwierciedleniem jednej z jej cech w postaci odformalizowania. Pojawia się w związku z tym pytanie o rolę mediatora w rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Bez wątpienia musi on być gwarantem bezstronności, należy jednak pamiętać, że w przypadku sporu zbiorowego strony są jego gospodarzami. Wydaje się zatem, że nie można przeceniać zastosowania odpowiedniej techniki mediacyjnej i wnioskować, że będzie ona miała decydujący wpływ na zakończenie mediacji powodzeniem. Rolą mediatora jest zatem przede wszystkim pomoc w komunikowaniu się stronom w taki sposób, aby nie doszło do eskalacji konfliktu w czasie trwania procesu mediacji.