Odpowiedzialność dyscyplinarna radcy prawnego za naruszenie tajemnicy zawodowej – na przykładzie wybranych orzeczeń sądowych - Wojtkowska, Natalia (Acta Iuridica Resoviensia, 2020)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest problematyka odpowiedzialności dyscyplinarnej radcy prawnego za naruszenie tajemnicy zawodowej. W pierwszej części artykułu przedstawiono zagad-nienia ogólne związane z wykonywaniem zawodu radcy prawnego, tajemnicą zawodową oraz postępowaniem dyscyplinarnym. W zasadniczej części artykułu zaprezentowano wybrane orzecze-nia sądowe w celu ustalenia, w jakich sytuacjach radca prawny poniesie odpowiedzialność dyscy-plinarną za naruszenie tajemnicy zawodowej, a w jakich nie.