EUROPEIZACJA PROCESU CYWILNEGO JAKO ŚRODEK PROWADZĄCY KU JEGO PRZYSPIESZENIU – ROZWAŻANIA WOKÓŁ EUROPEJSKIEGO POSTĘPOWANIA W SPRAWACH DROBNYCH ROSZCZEŃ W KONTEKŚCIE UNORMOWAŃ PROCEDURALNYCH STANU EPIDEMII - Kuźma, Tomasz (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Artykuł dotyczy rozważań w przedmiocie rozwiązań wywodzących się z europejskiego postępowania w sprawach drobnych roszczeń, które znalazły swój wyraz w nowelizacji k.p.c. z 4 lipca 2019 r. oraz zyskały na znaczeniu w związku ze stanem epidemii związanym z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2. Omówione zostały kwestie dotyczące niejawnego rozpatrywania spraw, pisemnych zeznań, elektronicznej wymiany korespondencji oraz przeprowadzania rozprawy przy użyciu środków umożliwiających porozumiewanie się na odległość.