ŚRODKI OBRONY POZWANEGO PRZED NAKAZEM ZAPŁATY JAKO TYTUŁEM ZABEZPIECZENIA - Kajmowicz, katarzyna (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym stanowi z mocy prawa także tytuł zabezpieczenia. W tym przypadku sąd nie wydaje odrębnej decyzji procesowej, co wyłącza możliwość zaskarżenia zabezpieczenia przez pozwanego. Jest to uregulowanie korzystne dla powoda i powoduje efektywne uzyskanie przez niego ochrony dochodzonego roszczenia. Z drugiej strony powstaje pytanie o środki obrony pozwanego przed nakazem zapłaty jako tytułem zabezpieczenia, co stanowi przedmiot rozważań.