Wykładnia umów w Brazylii w świetle ustawy o wolności gospodarczej z 2019 r. - Arnt Ramos, André Luiz; Catalan, Marcos (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Niniejszy artykuł analizuje innowacje wprowadzone przez brazylijską ustawę o wolności gospodarczej do art. 113 brazylijskiego Kodeksu cywilnego. Wychodząc od przeglądu literatury, zarysowuje kilka aspektów tych innowacji, podkreślając jednocześnie zasady prawa umów – w szczególności autonomię prywatną i społeczną funkcję umowy. W uwagach końcowych wzywa do debaty nad niektórymi palącymi kwestiami dotyczącymi brazylijskiego prawa prywatnego w świetle ustawy o wolności gospodarczej.