Możliwości wykorzystania wojsk obrony terytorialnej do ochrony miejsca katastrofy masowej - Konieczny, Marcin (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
W artykule przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące wykorzystania Wojsk Obrony Terytorialnej do zadania zabezpieczenia miejsca katastrofy masowej. Omówiono w nim pojęcie i cechy klęski masowej, organizację i zadania WOT oraz udział żołnierzy tej formacji w zabezpieczaniu miejsca katastrofy masowej. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych aspektów udziału żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej w zabezpieczaniu miejsca katastrofy masowej, imprez masowych. Choć problematyka WOT była obecna i rozwijana w różnych publikacjach w ostatnich latach, nie ukazała się żadna praca analizująca udział tej formacji w działaniach zabezpieczających masową katastrofę tego typu wydarzeń. W opracowaniu wykorzystano klasyczne metody badawcze, obejmujące badanie źródeł, ich analizę, krytykę, heurystykę i wnioskowanie. Powołane w 2016 r. Wojska Obrony Terytorialnej stanowią cenny nowy typ Sił Zbrojnych, który może być bardzo przydatny w działaniach związanych z zabezpieczeniem miejsca katastrofy masowej, będącym częścią systemu zarządzania kryzysowego. Żołnierze WOT mogą służyć do pomocy i zabezpieczenia, przerwania zdarzenia, łagodzenia jego skutków, uniemożliwienia osobom postronnym dotarcia na miejsce katastrofy, co ma istotny wpływ na zabezpieczenie śladów i dowodów przed ich utratą lub zniekształceniem. Wielką zaletą formacji jest jej terytorialność, gdyż w przypadku wezwania na miejsce masowej katastrofy może pojawić się bardzo szybko i przy współpracy z odpowiednimi służbami niezwłocznie podjąć skuteczne działania.