Wędrowny sąd Konstantyna - Diaz-Bautista, Adolfo (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Cesarz Konstantyn był ostatnim wielkim władcą zjednoczonego Cesarstwa Rzymskiego. Wstąpił na tron po śmierci swojego ojca, cesarza Konstancjusza, i zdobył władzę po kilku wojnach domowych. Za jego panowania praktyka chrześcijaństwa została zatwierdzona. W tym artykule badamy miejsca i daty konstytucji zawartych w Kodeksie Justyniana, aby sprawdzić, czy dwór Konstantyna skutecznie sprawował władzę w całym Imperium, pokonując duże odległości nawet w czasach zimowych. W niektórych przypadkach datowanie oferuje niespójne wyniki, co sugeruje możliwą zmianę tekstów.