Pozycja tłumacza w postępowaniu cywilnym - Manikowski, Filip (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
W artykule omówiono prawa i obowiązki procesowe tłumacza w postępowaniu cywilnym. Ustalono, że tłumacz pełni bardzo ważną rolę w postępowaniu cywilnym, co oznacza, że niezbędne jest ustalenie – w sposób niebudzący wątpliwości – jego praw i obowiązków procesowych. To odpowiednie stosowanie przepisów powinno zapewnić przede wszystkim zachowanie przez tłumacza bezstronności oraz profesjonalizmu. Przyjęto, że tego gwarantem jest odpowiednie stosowanie do tłumaczy przepisów o biegłych.