O niebezpieczeństwach ignorowania auspicjów - Loska, Elżbieta (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Celem artykułu jest pokazanie nastawienia Rzymian w okresie republikańskim do konieczności przestrzegania wymogów rytualnych, w szczególności do przeprowadzania auspicjów i posłuszeństwa ukazanej w nich woli bóstw. Powołane przykłady katastrofalnych skutków ignorowania auspicjów wskazują na to, jak ważny dla Rzymian był ten aspekt ich życia publicznego.