Formy organizacji terenowej administracji rządowej w Polsce - Jaworski, Bogdan (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Współczesna administracja publiczna ulega podziałom uzależnionym od przyjętych kryteriów. Najbardziej czytelny i klarowny podział wskazuje na funkcjonowanie w jej strukturach administracji rządowej, która podejmuje się działalności państwa przypisanej do niej. Organy tej administracji funkcjonują na różnych stopniach organizacji oraz posiadają zróżnicowane uprawnienia i kompetencje. W opracowaniu przedstawiona została organizacja administracji rządowej w terenie w rozbiciu na jej dwie podstawowe formy zespoleniei niezespolenie. Rozważania oparte zostały na teorii prawa administracyjnego oraz na praktycznych rozwiązaniach organizacyjnych. Poddano również próbie oceny formy organizacji administracji rządowej funkcjonującej w terenie. Uwaga badawcza skoncentrowana została również na jej funkcjonowaniu w czasie pandemii.