Podmioty uprawnione do zapobiegania i zwalczania zjawiska korupcji w Polsce - Kułak, Izabela (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Korupcja stanowi niebezpieczeństwo dla człowieka, społeczeństwa, państwa, gospodarki. Jest zjawiskiem, które w sposób szczególny godzi w podstawowe zasady funkcjonowania kraju. Przedmiotem rozważań podjętych w niniejszym artykule są podmioty uprawnione do zapobiegania korupcji. Omówiono poszczególne organy, służby i instytucje zobowiązane do walki z procederem korupcji i wyposażone w szereg kompetencji ułatwiających realizowanie nałożonych na nie zadań. Przedstawione zostały Centralne Biuro Antykorupcyjne, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Policja, Prokuratura i inne podmioty stanowiące część systemu zapobiegania i zwalczania przestępczości korupcyjnej w Polsce. Dla omówienia poruszanego tematu obligatoryjne jest odniesienie się do aktów prawnych oraz korzystanie z literatury. Celem niniejszego opracowania nie jest jednak kompleksowe przedstawienie wskazanej w tytule tematyki, gdyż niemożliwe wydaje się dokonanie rzetelnego opisu każdego z podmiotów uprawnionych do zapobiegania korupcji tylko w jednym artykule. Artykuł ze względu na ograniczone ramy zawiera jedynie syntetyczne przedstawienie tytułowej problematyki.