Zbycie i dzierżawa przedsiębiorstwa w skład którego wchodzą nieruchomości rolne. Problematyka cywilnoprawna i podatkowa - Gonet, Wojciech (Acta Iuridica Resoviensia, 2021)
Artykuł dotyczy problematyki zbycia przedsiębiorstwa, w skład którego wchodzą nieruchomości rolne. Stwierdzono, że przy przeniesieniu własności przedsiębiorstwa, w skład którego wchodzą nieruchomości rolne lub akcje spółek, które są właścicielami nieruchomości o powierzchni więcej niż 5 ha, należy stosować przepisy ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego, co powoduje, że sprzedaż przedsiębiorstwa trzeba dzielić na dwie umowy: zobowiązującą, a gdy Skarb Państwa nie skorzysta z prawa pierwokupu, umowę przeniesienia własności. Można ewentualnie rozdzielić zbycie przedsiębiorstwa na kilka umów dotyczących nieruchomości rolnych i pozostałych składników, lecz prowadzi to do trudności w zakwalifikowaniu pod względem podatkowym całej transakcji, tzn. czy należy ją opodatkować podatkiem od czynności cywilnoprawnych, czy też każdą umowę zbycia części przedsiębiorstwa podatkiem od towarów i usług.