Koncepcja przywrócenia terminu w specustawie covidovej w świetle tradycyjnych rozwiazań prawa administracyjnego w tym zakresie - Mazurkiewicz, Artur (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Epidemia wirusa SARS CoV-2 postawiła ustawodawcę i administrację przed nowymi i nagłymi wyzwaniami. Podmioty odpowiedzialne w Polsce za proces legislacyjny zdały się ulec atmosferze paniki i wprowadziły do obrotu prawnego rozwiązania obalające obowiązujące dotąd kanony prawa w zakresie możliwości przywrócenia terminów, typów terminów podlegających przywróceniu i wymogów związanych z ich przywróceniem. Rozwiązania te, choć przyjęte w interesie stron, w ocenie autora są zbyt radykalne a ponadto okazały się zbędne w praktyce zagrażając jednocześnie brakiem bezpieczeństwa w obrocie prawnym.