Bezpieczeństwo kosmiczne – współczesne wyzwania - Polkowska, Malgorzata (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Niniejszy artykuł dotyczy zasady bezpieczeństwa kosmicznego i wyzwań dla pańs tw, jakie ze sobą niesie. Przykłady wielu negocjacji międzynarodowych pokazują, jak to jest trudne, zwłaszcza w przypadku państw, których stosunki dyplomatyczne są bardzo wrażliwe. Bez tego jednak nie da się spowodować, iż wykorzystanie przestrzeni kosmicznej będzie mogło przebiegać pokojowo. Taką to bowiem zasadę wyznaczył Traktat kosmiczny z 1967 r. i do tego dąży społeczność międzynarodowa. Dużą rolę pełni tu zatem ONZ, która wdrażając nowo powstałe zasady zrównoważonego rozwoju w przestrzeni kosmicznej, stoi na straży zapewnienia bezpieczeństwa państw w Kosmosie i jego eksploracji na zasadach poko jowych. W tekście zdefiniowano pojęcie bezpieczeństwo kosmiczne, nawiązano do historii tego pojęcia związanej m.in. z programami rozbrojeniowymi CD, programem PAROS, traktatem PPWT polegającym na zapobieganiu umieszczaniu broni w przestrzeni kosmicznej, traktatem START oraz ostatnimi zmianami prawa międzynarodowego w postaci rekomendacji, jakimi są LTS (Long Term Sustainability) powstałe pod egidą UN COPUOS, odwołującymi się do bezpieczeństwa w Kosmosie.