Wyłączenie sędziego jako gwarancja niezawisłości sędziowskiej w świetle polskiego Kodeksu postępowania cywilnego oraz aktów prawa międzynarodowego - Trachta, Aleksandra (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Celem artykułu jest analiza uregulowania instytucji wyłączenia sędziego w polskim Kodeksie postępowania cywilnego oraz niektórych aktach prawa międzynarodowego. Niezawisłość sędziowska stanowi nieodłączny element wymiaru sprawiedliwości i statusu sędziego. Wyłączenie ze sprawy ma zapewnić obiektywizm orzeczeń. Instytucja ta jest charakterystyczna dla europejskiego systemu sądownictwa. Obecnie podejmowane są próby ujednolicenia jej stosowania na poziomie międzynarodowym.