Rozważania konstytucyjne dotyczące podziału kompetencji w obsarze hiszpańskiego prawa cywilnego - Pérez Beltrán, Helena (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Z okazji czterdziestej rocznicy zatwierdzenia i wejścia w życie znacznej części statutów autonomicznych, podstawowych przepisów wspólnot autonomicznych i miast autonomicznych, w których kompetencje Państwa Hiszpańskiego zostały przekazane jednostkom podziału terytorialnego, przedstawiono niejednorodny proces rozwoju prawa cywilnego w wymienionych jednostkach. Przeanalizowano również problem przyszłości hiszpańskiego prawa cywilnego z punktu widzenia struktury terytorialnej. Wreszcie opracowanie to przedstawia propozycję rozwiązania konstytucyjnego, które mogłoby stanowić punkt wyjścia do ograniczenia trudności wynikających z obecnego stanu rzeczy.