Podstawy konstytucyjnoprawne wyodrębnienia konstytucyjnej swobody podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce oraz jej prywatnoprawne ograniczenia odnoszące się do treści i formy aktów założycielskich spółek handlowych - Kozieł, Grzegorz (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
W artykule zostały przedstawione prawno-konstytucyjne podstawy dla wyodrębnienia konstytucyjnej swobody podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, a także jej prywatnoprawne ograniczenia dotyczące treści i formy aktów założycielskich polskich spółek handlowych działających na zasadach ogólnych k.s.h. Powyższe prowadzi do wniosku, że swoboda podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce ma podstawę konstytucyjno-prawną w postaci art. 20 (i art. 22) Konstytucji RP samodzielnie lub także w zw. z przepisami art. 64 i 65 tej konstytucji, a prywatnoprawne ograniczenia tej swobody w obszarze treści aktów założycielskich spółek handlowych tworzonych w trybie tradycyjnym mają charakter mieszany, po części bezwzględny, a po części względny, z kolei w obszarze formy tych aktów – bezwzględny. W przypadku e-spółek ograniczenia mają bezpośredni związek z ich tworzeniem przez Internet na podstawie wzorców umów udostępnianych w systemie teleinformatycznym.