Główne nurty dyskusji na temat słuszności w myśli teoretycznoprawnej - Smyczek- Gołębiewska, Sara (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest teoretycznoprawna analiza pojęcia słuszności poprzez próbę sformułowania głównych nurtów dyskusji na jej temat w europejskiej myśli teoretycznoprawnej. Następnie autorka zaprezentowała kilka wybranych polskich stanowisk filozoficznoprawnych pochodzących z różnych okresów w celu sprawdzenia, czy wpisują się w teoretycznoprawne tendencje europejskie. W pierwszej części tekstu na podstawie prowadzonych rozważań cech autorka podjęła próbę sformułowania głównych nurtów, w które wpisują się również inne powstałe w XX w. teorie słuszności: psychologicznego, sytuacjonistycznego oraz normatywnego. W drugiej części tekstu przedstawiono koncepcje słuszności następujących teoretyków prawa: Henryka Piętki (tradycja psychologiczna), Eugeniusza Jarry (tradycja prawnonaturalna) oraz Jerzego Wróblewskiego (tradycja pozytywistyczna).