Sprzedaż w drodze licytacji elektronicznej - Gimlewicz, Martyna (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Opracowanie stanowi analizę aktualnie obowiązujących przepisów dotyczących sprzedaży zajętych ruchomości w drodze licytacji elektronicznej, które zostały wprowadzone do polskiego porządku prawnego na mocy ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny, ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw, z uwzględnieniem zmian wprowadzonych ustawą z 22 marca 2018 r. o komornikach sądowych, która weszła w życie 1 stycznia 2019 r. W opracowaniu poruszono najważniejsze kwestie związane ze sprzedażą zajętych ruchomości w drodze licytacji elektronicznej, zwracając jednocześnie uwagę na praktyczne aspekty całej procedury. W toku rozważań opisano przedmiot licytacji elektronicznej, kolejność zastosowania tej formy sprzedaży oraz kwestie związane z tym, kto i w jakim trybie może złożyć wniosku o przeprowadzenie sprzedaży w tej formie. Artykuł dostarcza też informacji o dozorze nad rzeczą, obwieszczeniu o licytacji, złożeniu rękojmi oraz opisuje sam przebieg licytacji elektronicznej. Ponadto została w nim zwrócona uwaga na uprawnienia komornika jako organu, który prowadzi postępowanie egzekucyjne w tej formie.