Sposoby i formy zawarcia ugody mediacyjnej w dobie pandemii COVID-19 - Arkuszewska, Aneta (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Przedmiotem artykułu jest przedstawienie sposobów zawarcia ugody mediacyjnej w dobie pandemii COVID-19 w sytuacji prowadzenia mediacji online, co wiąże się z zastosowaniem odpowiedniej formy, tj. pisemnej lub elektronicznej. Wskazano, że w związku z pandemią pojawiała się nie tyle nowa forma, ale nowatorski sposób jej zawarcia – w trybie art. 183 12 § 2 in fine k.p.c., który jest dopuszczalny przez sąd, jednak powinien być stosowany tylko wyjątkowo i tylko wówczas, gdy sąd upoważni mediatora do takiego sposobu zawarcia ugody, aby mogła ona wywołać wszystkie skutki w sferze prawa materialnego oraz procesowego.