Seminarium Naukowe o Prawach Kobiet „Temida też była kobietą” sprawozdanie z cyklu seminariów naukowych organizowanych na Uniwersytecie Rzeszowskim - Wróbel, Aleksandra; Cupryś, Maciej (Acta Iuridica Resoviensia, 2022)
Koło Naukowe Prawa Rzymskiego i Porównawczego „IUS Romanorum”, działające w ramach struktury Instytutu Nauk Prawnych Uniwersytetu Rzeszowskiego, w 2019 r. zorganizowało pierwsze seminarium naukowe o prawach kobiet. Organizatorzy oraz opiekun KNPRiP – dr W.J. Kosior LL.M. – mając na uwadze istotę polskiego ustawodawstwa, a także sytuację społeczno-prawną kobiet na całym świecie, zorganizowali wydarzenie, za sprawą którego chcieli w realny sposób urzeczywistnić wzrost świadomości wśród społeczności akademickiej w zakresie przedmiotowych regulacji prawnych, a przede wszystkim związanych z tym problemów