Kilka uwag na temat niezależności prawnomajątkowej Terencji w świetle fragmentów korespondencji Cycerona - Ejankowska, Elżbieta (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie, na ile w okresie schyłkowym republiki możliwy był samodzielny udział kobiety rzymskiej sui iuris w obrocie prawno- majątkowym. Podstawę źródłową rozważań stanowią fragmenty korespondencji Cicerona, które dotyczą działalności gospodarczej jego żony Terencji. Jakkolwiek w niewielu listach mówcy pojawiają się informacje dotyczące tego aspektu jego małżeństwa to są one bardzo cenne, gdyż umożliwiają kolejne uzupełnienie badań nad sytuacją prawnomajątkową kobiety w państwie rzymskim. Analiza tych źródeł prowadzi do konkluzji, że – mimo ograniczeń, które wynikały z tutela mulierum – kobiety mogły brać udział w obrocie prawno – gospodarczym i samodzielnie kształtować swoje położenie majątkowe.