Usunięcie kary 25 lat pozbawienia wolności z katalogu kar Kodeksu karnego - Pańczyk, Łukasz (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Ustawa z dnia 7 lipca 2022 r. o zmianie ustawy kodeks karny oraz niektóry innych ustaw jest jedną z największych nowelizacji polskiej ustawy karnej od lat. Wniesie ona do polskiego kodeksu karnego wiele istotnych zmian. Artykuł skupi się wokół modyfikacji katalogu kar (obecnego art. 32 kodeksu karnego) polegającej na uchyleniu kary 25 lat pozbawienia wolności przy równoczesnym rozszerzeniu granic zwykłego pozbawienia wolności, ustanawiając nowe ramy zagrożenia karą na czas od miesiąca do 30 lat pozbawienia wolności. Autor zwięźle przedstawi podstawowe w jego ocenie wątpliwości i kontrowersje związane z nadchodzącą nowelizacją w zakresie wyżej wskazanym, podejmując próbę analizy ratio legis usunięcia kary 25 lat pozbawienia wolności z polskiego porządku prawnego.