Prawo właściwe dla ochrony dobrego imienia i dóbr osobistych osób fizycznych w polskim i amerykańskim prawie kolizyjnym - Gronowski, Marcin (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Problematyka związana z prawem właściwym dla ochrony dobrego imienia i dóbr osobistych jest zagadnieniem aktualnym zarówno w polskim prawie kolizyjnym, jak i amerykańskim. Dla każdego z tych praw z przyczyn wspólnych, uniwersalnych oraz indywidualnych wynikłych z kontekstu historycznego. Szczególnie więc wychodząc od zakreślenia głównych tez poprzez określenie pojęć zwrócono uwagę na główne koncepcje i teorie w obu systemach opierając się na aktualnych poglądach doktryny i orzecznictwa uwzględniając przy tym tendencje ujednolicania prawa międzynarodowego i merytorycznego. Poddano analizie problemowej polską regulację kolizyjną wskazując na jej istotne wady mogące w pewnych sytuacjach dotyczących statutu personalnego determinować prawo właściwe. Zestawiono rozwiązania z niejednolitym systemem kolizyjnoprawnym amerykańskim, aby odpowiedź na pytanie o przewidywalność tego prawa oraz wskazać na problem prawa właściwego. Konstatując wysunięto pewne uwagi podsumowujące opracowanie oraz poglądy doktryny.