Sprawzodanie z IV euroregionalnej konferencji naukowej „Podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej a ochrona środowiska – między teorią a praktyką” (Rzeszów, 15 stycznia 2016 r.) - Mroczyński-Szmaj, Łukasz (Acta Iuridica Resoviensia, 2016)
Sprawozdanie dotyczy IV Euroregionalnej Konferencji Naukowej „Podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej a ochrona środowiska – między teorią a praktyką”. Konferencja została zorganizowana przez Uniwersytet Rzeszowski, Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska oraz Sejmik Województwa Podkarpackiego. Główne zagadnienia konferencji to: ochrona środowiska, prawo ochrony środowiska, prawo energetyczne, prosument w energetyce, ograniczenia zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej, koncesja a ochrona środowiska, arbitraż w prawie ochrony środowiska, ekologia w prawie, energetyka węglowa, utylizacja śmieci w energetyce, ochrona środowiska w województwie podkarpackim.