Ekstradycyjny charakter przestępstwa - Brodowski, Lidia; Kuźniar-Kwiatek, Dagmara (Acta Iuridica Resoviensia, 2017)
Artykuł dotyczy charakteru przestępstwa, w związku z którym wnioskuje się o wydanie. Zawarto rozważania dotyczące pojęcia przestępstwa ekstradycyjnego i katalogi przestępstw ekstradycyjnych. Przedstawiono występujące w doktrynie wątpliwości interpretacyjne dotyczące terminu „zagrożenie karne” i reprezentatywne w tym zakresie orzeczenia Sądu Najwyższego, a także analizę stosowanych w prawie ekstradycyjnym metod kwalifikowania przestępstw stanowiących podstawę wydania, a mianowicie metodę eliminacji, metodę enumeracji i metodę mieszaną.