Dopuszczalność apelacji powoda od wyroku zaocznego uwzględniającego powództwo – uwagi de lege lata, de lege ferenda - Basta, Jan (Acta Iuridica Resoviensia, 2023)
Niniejszy artykuł porusza kwestię dopuszczalności apelacji powoda od wyroku zaocznego uwzględniającego powództwo w całości. Kwestia zaskarżenia przez powoda wyroku zaocznego, który w całości uwzględnia żądanie pozwu, nie jest jasna i oczywista. Przedmiotowe opracowanie wyjaśnia czy istnieje możliwość apelacji od takiego wyroku oraz wskazuje przesłanki skutecznego zaskarżenia orzeczenia.