Zarządzanie konfliktami poprzez mediację – szanse i bariery dla mediacji - Purc-Kurowicka, Katarzyna (Acta Iuridica Resoviensia, 2019)
Mediacja wydaje się być nadzieją dla sądownictwa. Oznacza ona ograniczenie obłożenia sądów przy jednoczesnym zapewnieniu skutecznej ochrony prawnej dla osób z niej korzystających. Stwarza to warunki umożliwiające stronom bezpośrednią rozmowę, co z kolei sprzyja wypracowaniu wspólnego rozwiązania akceptowalnego dla obu stron konfliktu. Oczywiście, obecność wykwalifikowanych i kompetentnych mediatorów, którzy mają doświadczenie w skutecznym zarządzaniu konfliktem, jest koniecznym warunkiem wstępnym powodzenia mediacji.